Idag finns det runt 25 stycken regionala föreningar inom Sveriges Ornitologiska Förening. Och intresset samlar ungefär 30 000 personer i Sverige – dessutom ökar intresset. De senaste årens ökade intresse har gjort att den gamla bilden av fågelskådning som en osocial hobby har försvunnit. Idag är det både en social- och lugnande syssla som många ser som ett sätt att koppla av ifrån stressen i vardagen. Fågelskådning idag erbjuder regionala och nationella tävlingar, gruppresor till andra länder och artrallyn där det gäller att se så många arter som möjligt på kort tid.
Liknelser med Pokémon Go
Det finns likheter mellan Pokémon Go och fågelskådning. I Pokémon Go letar man efter olika figurer utomhus via sin mobils GPS. Därför hoppas forskare nu att Pokémon Go kan öka intresset för naturvård och friluftsliv. Forskare menar att det är samma drivkraft bakom samlandet av arter. För Sveriges Ornitologiska Förbund skulle det innebära ett lyft för rörelsens värdegrund eftersom fågelintresset även handlar om att värna om miljön och miljöskydd, för olika fåglar och fågelskydd. Pokémon Go är dock en förhållandevis ny företeelse så än går det inte att se om det har gett något ökat medlemsantal för Sveriges Ornitologiska Förbund.
SVT satsar på fågelskådning
Eftersom fågelskådning berör många svenskar har SVT valt att satsa på en serie som heter ”Det stora fågeläventyret” som spelas in just nu. Där får man följa deltagare i deras kamp för att se olika arter. En kamp som tar dem från Sverige till Peru bland annat. Om programmet blir en succé återstår att se. Klart är att idag är fågelskådning en stor turistkälla över hela världen där intresset är störst på de Brittiska öarna. När en sällsynt art upptäcks skickas ett larm till fågelskådare som i vissa fall reser många mil för att kryssa av arten från deras lista.