Vilse i skogen – överlev

Att komma ut i skogen då och då är bra för både kropp och själ. Under sommarmånaderna och den tidiga hösten är det många som väljer att bege sig ut i skogen för att plocka bär och svamp eller för att jaga med mera. Det är inte alltid enkelt att orientera sig i skogen – helt plötsligt kan det hända att du har råkat gå vilse. Håller du dig lugn och använder dig av vissa strategier är det dock ingen fara. gå inte ut i skogen om du har bihåleinflammation, är förkyld eller på annat sätt är sjuk. Då är det bättre att stanna hemma tills du har kryat på dig.

Vad gör jag om jag går vilse?

Det är enklare än vad du kanske tror att råka gå vilse i skogen, speciellt om du har gått en bra bit in i skogen och inte längre kan se närmaste väg som du kom ifrån. För det mesta är det ingen fara att gå vilse, och det finns flera olika knep att ta till om olyckan är framme. Låt inte rädslan för att gå vilse hindra dig från att bege dig ut i skogen, men däremot kan det vara bra att ta reda på vad man kan tänk på om det skulle hänga. gör det här om du går vilse i skogen: få inte panik, utan ta det lugnt och sansat. Tala gärna om för någon att du ska ut i skogen, så denne vet om det. Kom också ihåg att dricka och äta ordentligt innan du beger dig ut. Om du känner att du har gått vilse är en telefon och/eller en gps din bästa vän! En kompass och en visselpipa är också bra redskap att packa med inför skogsvistelsen, liksom extra mat och vatten.

Planera alltid din skogsvistelse

Att vara ute i skogen är rogivande, men det innebär också en risk att tappa bort sig. Med rätt strategier och verktyg behöver du dock inte oroa dig för det i onödan. Som framgår ovan är bland annat planering inför din skogsvistelse A och O om olyckan skulle vara framme och du eller någon annan i ditt sällskap går vilse. Så länge du har extra mat och dryck, varma kläder samt redskap som kan hjälpa dig att orientera dig och kunna kontakta människor i omgivningen behöver du sällan vara orolig för att du kommer att bli kvar i skogen allt för länge. Om du har barn med dig ute i skogen är det viktigt att även berätta för dem hur de ska agera om de försvinner bort från dig. Ett tips är att låta ditt barn gå med i scouterna där ni bor – då kommer hen att lära sig det viktigaste att tänka på när man är ute i skogen och vad man kan göra om man råkar går vilse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *