Jakten är idag främst ett rent fritidsintresse för de hundratusentals utövarna i vårt land, men är som syssla sannolikt lika gammal som mänskligheten själv. Ända sedan vi har kunnat bruka verktyg har vi kunnat jaga effektivt. Under forntidens bistra förhållanden innebar ett dödat djur ett enormt tillskott på protein och kalorier, och kunde nog så ofta innebära skillnaden mellan liv och död. Idag får vi samma näring av viltköttet, men nog får jakten sägas vara mindre väsentlig för vår överlevnad. Fast om man tar vissa miljöaspekter i beaktande, kan jakten faktiskt framstå som mer livsnödvändig än många idag tror.
Miljövänligt och hälsosamt kött
Viltköttet är sannolikt det kött som idag är både nyttigast och mest miljövänligt. Vilda djur, med vissa undantag, lägger på sig väldigt lite fett, vilket ger ett hälsosamt kött. Dessutom växer de upp och lever i bättre samklang med våra ekosystem än tamboskap, och innebär betydligt mindre negativ miljöpåverkan. Att konsumera vilt kan således sägas vara bättre än att äta tamt kött. Detta bidrar till att rovdjurens existens blir kontroversiell. Det har tagits Beslut om skyddsjakt på varg i Idre fram til december, och många jägare önskar mer än så. Kanske vore det bättre att hålla viltköttet för oss själva, både för hälsan och miljön?
Flera orsaker till kontroversen
Den starkaste anledningen till att jägare, och med dem många andra, har en avig inställning mot stora rovdjur som vargar, är riskerna de innebär för hundar. Vi har starka traditioner av jakt med lösgående hundar. Dessa jaktmetoder har brukats utan avbrott i många generationer bakåt, och är en fundamental del av landsbygdskulturen. Att det finns varg skapar ett stort orosmoment för jägare med hundar, och många andra hundägare därtill. Vargar ser nämligen tamhundar som konkurrenter och kan därför gå till anfall. För många jägare är detta en stor påfrestning på livskvaliteten. Hur ser en acceptabel kompromiss mellan människan och rovdjuren egentligen ut? Många skulle hävda att vi ännu inte vet.