Campa med tipi

Tipi är ett konformat tält som skapades utav indianerna. Indianerna samlade stora träpålar och bildade en kon utav dem, därefter kläddes den med buffelskinn som skydd mot köld. Typiskt för tipitält är att lämna ett rökhål längst upp för att kunna släppa ut rök, på så sätt kan en eldstad inuti tältet förse med värme. tipins historia sträcker sig långt bak i tiden men används flitigt än idag. Tälten finns i olika former och färger, för olika ändamål. Oftast ser man stora tipitält under festivaler då dess utformning tillåter många människor samlas vid en och samma plats.

679px-oglala_girl_in_front_of_a_tipi2Skapa ditt egna tipitält

Det är inte en hemlighet att svenskar gillar att befinna sig i naturen. Även om Sveriges vägar kryllar utav husvagnar och husbilar under sommaren finns det många som väljer att campa i naturen med tält istället. Att tälta med ett tipi är ett mycket billigare alternativ än att hyra stugor, husvagnar och liknande, men framförallt så kommer du närmare naturen. Att skapa ett tipitält med familjen kan dessutom vara en rolig uppgift. Med några enkla knep kan du skapa ett eget tipitält, precis som indianerna. Välj ut långa och stabila träpålar som du sedan gör ett hål i längst upp vid varje ände. Trä sedan igenom ett robust rep som löst binder samman pålarna. Ställ försiktigt upp pålarna så att de bildar ett konformat tält. Införskaffa dig ett tyg som håller mot regn, för att sedan klä tältet med. Glöm inte av att tältets topp ska förbli öppet. På några få steg har du nu skapat ditt alldeles egna tipitält.

Att tänka på inför tipicamping

När du valt tält som enda tak över huvudet kan det vara klokt att komplettera upplevelsen med några enkla medel. Tipitält är enkla i sin utformning, vilket ger en känsla av att vara i ett med naturen. Vid dessa typer av enklare tält rekommenderas sovsäckar eller alternativt tjocka filtar utav bra kvalité. Upplevelsen blir naturligtvis bättre om alla slipper frysa om natten. Alla har vi våra favoritplagg i garderoben, men dessa rekommenderas att stanna kvar hemma. Även om tipitältet är utformat för att släppa ut rök vid eventuell eldstad så tenderar röken ändå att sätta sig fast i tyg. Välj dina kläder med omsorg, helst varma och sådana som du inte är allt för varsam om. Därefter är det fritt fram välja vilken grad av bekvämlighet du vill ha. Testa dig fram, vissa gillar att smycka insidan med ljusslingor för stämning medan andra väljer att hålla det simpelt – Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *