Fjällvandring

675px-SydtoppenFjällvandring

Fjällvandring är en väldigt uppskattad form av friluftsliv i Sverige. Med sina många berg och vackra fjällandskap är det inte konstigt att den svenska fjällkedjan är ett ställe som många söker sig till för att koppla av och uppleva den storslagna naturen. Det finns ett oändligt stort antal vandringsleder i olika längd för både nybörjare och mer rutinerade vandrare, vilket gör att fjällvandring är ett nöje som passar alla.

Vandringsleder

De svenska fjällen är fulla av möjligheter när det gäller vandring, vare sig du är ute efter äventyr eller avkoppling. En del föredrar att hyra en stuga för en helg för att göra kortare vandringar under dagen på närliggande vandringsleder, andra väljer att ta med tält och göra en längre vandring som delas upp i etapper. Den välkända Kungsleden är en av många omtyckta vandringsleder som går ända från Abisko till Hemavan. Denna över 400 km långa vandringsled har flera startpunkter och olika långa etapper, och längs leden finns både fjällstugor för övernattning och stationer där du kan fylla på provianten. Är du ute efter en mer fysiskt ansträngande upplevelse kan du bestiga Kebnekaises sydtopp, Sveriges högsta berg, antingen med guide eller på egen hand.

Utrustning

Det som är utmärkande för alla typer av fjällvandring är att det ofta krävs mer utrustning när man vandrar i bergsterräng än när man vandrar i lågland. För det första behöver du ett par stabila och bekväma vandringsskor, det är a och o när du ska bege dig ut på vandring i fjällen. Till grundutrustningen brukar man förutom mat och kläder även räkna vandringsskor, ficklampa, karta och material att få upp eld med. Förutom det är det viktigt att ha med första hjälp-utrustning, som till exempel sax, bandage och plåster, ifall det skulle hända någon olycka. En extra överlevnadsutrustning kan vara nödvändig, speciellt om du ska på en längre vandring, och i den ingår till exempel kompass, snöre, handsåg och kniv. Om du har tänkt vandra utanför lederna där det inte finns övernattningsstugor, behöver du även ett tåligt och stabilt tält och ett spritkök. För all utrustning finns det lite olika modeller, men det lönar sig i allmänhet att satsa på hållbarhet, och att tänka på vad som är lämpligt för årstiden.