Friluftsledarskap

colorful kyaks on the beach

Friluftsledarskap

En utbildning inom friluftsledarskap kan vara till nytta för alla, oavsett om du planerar att försörja dig på friluftsliv eller om du tror att du kan ha nytta av kunskapen vid sidan av jobbet. Att jobba som friluftsledare är perfekt om du vill skaffa erfarenheter av ledarskap och kombinera detta med ett liv ute i naturen. Som friluftsledare kan man fungera som ledare för olika former av friluftsaktiviteter. Du kan till exempel hålla kurser i kanot, klättring och kajak, leda vandringar, skidturer och paddlingsturer, arrangera kurser och scoutläger eller jobba som turistguide.

Utbildningar

Utbildningar inom friluftsledarskap erbjuds på ett flertal olika orter runtom i Sverige, bland annat på folkhögskolor och som fleråriga utbildningar på gymnasier och högskolor. I utbildningen ingår ofta en grundläggande ledarskapsutbildning som syftar till att du ska kunna lära dig mer om vad ledarskap innebär, samt upptäcka och utveckla de personliga egenskaperna för att skapa förutsättningar för ett bra ledarskap. Utöver det läggs förstås mycket vikt vid praktiska övningar och upplevelser, som till exempel hajker och utflykter, under utbildningen.

Även scouterna jobbar kontinuerligt med att utbilda både yngre och äldre medlemmar i friluftsledarskap. På Scouternas folkhögskola utbildas scoutledare och friluftsledare inom olika aktiviteter, och här hittar du även kortare utbildningsprogram inom specifika friluftsaktiviteter som klättring och kanot. För scoutledare finns det utbildningsprogram för vidareutbildning inom överlevnadsteknik, där du kan bli expert på att ordna och leda överlevnadsprogram, hajker och scoutläger för barn och ungdomar i olika åldrar.

Att jobba som friluftsledare

Sverige och den svenska vildmarken är välbesökta av både inhemska och utländska turister som vill kombinera semester och avkoppling med exklusiva naturupplevelser. Speciellt under högsäsongerna på vintern och sommaren finns det därför behov av experter inom friluftsledarskap. Det är alltså ett ganska säsongsbetonat jobb som kan innebära mindre jobb under lugnare perioder på hösten och våren. Förutom säsongsberoendet utmärks många friluftsledarjobb av att man kan behöva resa mycket mellan olika orter. Personer med utbildning inom friluftsledarskap behövs till exempel som guider på fjällstationer eller på företag som håller på med äventyrsturism. Många söker sig även utomlands eller startar egna företag, så för dig som vill bli friluftsledare finns det många möjligheter.