Förbereda sig på krig eller kris

Det går inte att säga om krig eller kris kommer att utbryta. Det är sådant som kan ske överallt och då är det bra att vara förberedd. Det finns en hel del saker att tänka på och den dag det inte finns vatten i kranen eller el att tillgå är det för sent att börja tänka. Då behöver man redan vara förberedd. Myndigheten MSB har givit ut foldern Om krisen eller kriget kommer och i den finns det många bra tips att tillgå.

Rätt kläder

När ett krig eller en kris uppstår är det viktigt att vara rätt klädd. Med bra friluftskläder kan man klara sig länge. Man bör klä sig i flera lager för att lätt kunna klä av sig om det är varmt, för att sedan kunna ta på sig fler plagg om man fryser. Det är också viktigt att ha bra skor. De är inte bara bra att ha om något händer utan ett par praktiska kängor eller stövlar fungerar lika bra till jakten, bärplockningen eller skogspromenaden.

Packa en bug out bag

Om man skulle behöva lämna hemmet kan det vara klokt att ha en så kallad bug out bag för familjen. I den bör man ha mat, vatten, kläder och mediciner så att man klarar sig i minst 72 timmar. Man bör också ha en

vevradio, ficklampa, batterier, något att göra upp eld med och gärna ett gasolkök.

Förberedelser i hemmet

Vid många kriser kan man stanna kvar i hemmet. Så är till exempel fallet vid större strömavbrott, snöstormar, skogsbrand, kraftig vind och eventuellt vid översvämmningar så länge bostaden inte är alltför hotad. Då kan det vara bra att ha förberett lite. Filtar är bra att samla på ett ställe där de lätt kan tas fram för att få extra värme. Lite kol och tändvätska till grillen är bra att ha lätt tillgängligt. Man bör också se till att ha lite mat och vatten hemma som kan användas när kyl, frys och spis inte längre fungerar. Hos till exempel Blå stjärnan kan man läsa mer om vad man bör tänka på.

Mat och vatten som håller

När det gäller mat och vatten måste man tänka på att den ska hålla länge. Det kan dröja innan något sker och om något väl skulle inträffa är det inte bra om varorna är för gamla. Vatten i rengjorda dunkar håller ofta i minst sex månader och därefter kan man rotera vattnet. Mat i konserv håller för det mesta i flera år.

Är Sverige i risk för krig eller kris?

Man kan inte säga om Sverige är i stor risk att drabbas av ett krig eller en kris. Det har förekommit en del terrordåd i Sverige, men mer kan man inte säga. Kriser kan drabba alla länder, men Sverige är inte extra utsatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *