Överlevnadstekniker

Överlevnadsteknik kan sägas vara ett samlat ord för all den kunskap och de metoder som man använder sig av för att överleva i vildmarken eller i extrema förhållanden. Med detta menas med andra ord inte planerade vistelser i vildmarken, som camping, utan situationer där man utan förberedelse måste klara sig på egen hand, till exempel om man går vilse eller om bilen går sönder mitt ute i ingenstans.

Överlevnadsteknikerna går dels ut på att tillgodose de grundläggande behov en människa har, dels att försöka kommunicera med civilisationen eller själv hitta tillbaka till civilisationen. När det gäller de grundläggande behoven, är skydd bland det viktigaste man kan lära sig att bygga för att klara sig i vildmarken. Många tänker på mat i första hand, men den största faran med att gå vilse är risken att man fryser ihjäl. Det första man bör se till att göra är därför att bygga ett provisoriskt skydd av vad man kanVattenfiltrering tänkas ha med sig, till exempel en regnponcho, eller av vad som finns i skogen, som grangrenar. Något annat man bör försäkra sig om innan man börjar leta efter mat är att man har tillgång till en källa med rent vatten. Människan kan nämligen klara sig betydligt längre utan mat än utan vatten. I Sverige finns gott om sjöar och vattendrag som har relativt rent vatten, men om man har möjlighet bör man alltid koka vattnet innan man dricker det, för att undvika risken för parasiter eller bakterier som kan orsaka magsjuka – något som kan bli dödligt i en överlevnadssituation. För att koka vattnet behöver man en eld, och en eld medför även många andra fördelar, till exempel att den ger värme och kan användas för matlagning. Något som alltid är bra att ha med sig är därför ett eldstål.

Det finns alltid de som är intresserade av att lära sig överlevnadstekniker, och eftersom det finns en efterfrågan finns det också de som erbjuder överlevnadskurser, då man beger sig ut i vildmarken under en eller några få dagar och ska klara sig med mycket små medel. Om du driver en sådan kurs, kan ett billigt och effektivt sätt att marknadsföra dig vara att ge bort en t-shirt med tryck till varje deltagare på kursen när de har genomfört den. På så sätt sprids ditt budskap snabbt genom deras vänskapskrets.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *