Sovsäck i dun eller syntet för att bugga ut?

När du ska skapa din Bug Out Bag (BOB) är en sovsäck något av de viktigaste som du har på utrustningslistan. Det gäller framförallt om du är bosatt på de nordligare breddgraderna. En natt här uppe i norr, utan en ordentlig sovsäck, kan snabbt bli en mycket obehaglig upplevelse och det kan även innebära livsfara. När du buggar ut är risken för köldskador något som du måste vara extra vaksam på. Dessutom är det viktigt med bra sömn vid en bug out-situation. Bra sömn under natten leder till att du tar bättre beslut under dagen.

Sovsäck med fyllning av dun eller syntet

När du ska välja sovsäck måste du först bestämma dig för om du ska ha en dun- eller syntetsovsäck. Det är stor skillnad mellan dessa och de har båda sina respektive för- och nackdelar. Fyllningen i en dunsovsäck består oftast av dun från gäss eller ankor, medan fyllningen i en syntetsovsäck består av någon form av syntetmaterial. Vilket syntetmaterial som används skiljer sig åt mellan de olika sovsäckstillverkarna.

För- och nackdelar med en dunsovsäck

Väljer du en dunsovsäck har du en ypperlig sovsäck. Dun är ett fyllningsmaterial med mycket hög isolationsförmåga i förhållande till sin vikt. Det innebär att din sovsäck kan ha en låg vikt och ändå stå emot mycket låga temperaturer. Dun är dessutom mycket enkelt att komprimera, varför din sovsäck inte behöver ta stor plats i din BOB. Med en dunsovsäck får du bästa möjliga isolering till minsta möjliga vikt och minsta möjliga plats. Nackdelen med en dunsovsäck är priset och att dun förlorar sin isolationsförmåga om det blir fuktigt. Befinner du dig i en fuktig omgivning eller det av annat skäl finns risk för att din sovsäck kommer att bli fuktig när du ska bugga ut är en dunsovsäck kanske inte det bästa valet.

För- och nackdelar med en syntetsovsäck

Väljer du en syntetsovsäck i stället för dunsovsäck har du en sovsäck som står dig bi i alla väder. Till skillnad mot en dunsovsäck behåller en syntetsovsäck det mesta av sin isolationsförmåga även om den blir fuktig. Nackdelen med en syntetsovsäck är framförallt vikten och att den inte är möjlig att komprimera som en dunsovsäck. Med en syntetsovsäck kommer din BOB helt enkelt att väga lite mer och ha mindre plats till annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *